recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
Forum Home Forum Home > Visnings- og lytte-udstyr > Hi-Fi
  New Posts New Posts RSS Feed - Hvilken watt angivelse er korrekt ?
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Hvilken watt angivelse er korrekt ?

 Post Reply Post Reply Page  <1234 5>
Author
Message
Otto J View Drop Down
Platin medlem
Platin medlem

Branchemedlem

Joined: 04-Marts-2007
Location: Denmark
Status: Offline
Points: 11218
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Otto J Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 20:32
Originally posted by JeTex JeTex wrote:

Fasedrej er jo højttalerspecifik, hvorfor skal den drages ind i en forstærkers watt angivelse? 

Fordi forstærkeren skal trække en højttaler! Impedansen er jo også højttalerspecifik, og ligesom fasedrejet frekvensafhængigt. Så at opgive en effekt ved én fast impedans er også teoretisk.

Originally posted by JeTex JeTex wrote:

Spørgsmålet gik ikke på strømforsyning, og dermed evnen til at gengive frekvenser ubesværet. 

Jeg taler heller ikke (direkte) om strømforsyning, vi taler begge om afsat effekt. Dvs. hvor højt kan du spille uden forvrængning.

Og alt andet lige, er watt angivelsen mere reel (korrekt), hvis målingen er foretaget ved et mere realistisk scenarie. I min verden er det, to kanaler, 20Hz-20kHz, en given THD osv.  [/QUOTE]

Og hvad bygger du dét på? 20-20 er ikke anderledes end 1 kHz på det væsentlige område at det siger noget om en kontinuerlig belastning, men musik er nærmere en serie af peaks. Om noget, så er en peak-måling mindst lige så interessant som en kontinuerlig måling, alligevel bliver en peak-måling ikke betragtet som "seriøs". I virkeligheden skal du have begge dele, for at kunne sige noget om forstærkerens evner. Det er dét der er min pointe, dén måling der generelt opfattes som mest seriøs, "korrekt" om du vil, er når den står alene præcist lige så misvisende som mange af de målinger der betragtes som useriøse. Det rigtigt seriøse ville være at have begge dele. Du KAN ikke koge forstærkerens reelle effekt ned til ét tal. 

Originally posted by JeTex JeTex wrote:

Og så kommer vi til kvaliteten af opbygningen, der vil være udslagsgivende for hvilke højttalere der kan spændes efter. Og her er vi enige, det fortæller isoleret set, watt intet om.

Hvis watt-opgivelsen ikke siger noget om hvordan forstærkeren opfører sig når man spænder en højttaler for i stedet for en fast modstand, så er det netop ikke en korrekt angivelse. Det er præcist dét jeg siger. Det der er kendetegnende for en forstærker der ikke kan håndtere en højttaler der har fasedrej og/eller impedans-udsving, ER jo at ydelsen - watt-tallet - falder. Så jo, watt siger rigtigt meget om hvordan forstærkeren håndterer en given højttaler. Men ÉN watt-opgivelse siger intet om det. Hvis du laver en power-cube måling, hvor du måler forskellige impedanser med forskellige fasedrej, så har du en væsentligt bedre idé om hvordan forstærkeren yder i praksis. Og det kan derfor siges at være meget mere korrekt. Men det er så typisk 20 målinger i stedet for én, og kræver dyrt udstyr, så det ser man sjældent.

Grunden til at 20 Hz - 20 kHz i begge kanaler ikke nødvendigvis er retvisende, er som sagt at den måler fuld udstyring ved alle frekvenser samtidig. Men sådan opfører musik sig jo ikke. Du har aldrig i praksis brug for 100 watt kontinuerligt. Du har måske brug for én watt kontinuerligt, med peaks på 100 watt (tænkt eksempel). Hvis du så ved at forstærkeren kan levere 110 watt kontinuerligt, så ved du jo at du er "home safe", og kan levere de peaks. Men hvad nu hvis du skruer 3 dB op, så du har brug for 2 watt kontinuerligt og 200 watt peaks? Kan forstærkeren så levere de peaks? Det ved du intet om ud fra dén måling. Måske er forstærkerens peak-effekt de samme 110 watt? Eller de 145 watt der kan leveres i én kanal? Det ved vi ikke, men hvis den er, så klipper forstærkeren i peaks'ene. Hvis forstærkeren kan levere de samme 110 watt kontinuerligt, men 250 watt i korte peaks, så kan den spille lige så højt uden at forvrænge. To forstærkere der måler nøjagtigt ens med din "korrekte" måling, kan altså i praksis være meget forskellige når den bliver brugt til at spille musik - selv på en teoretisk perfekt lineær højttaler uden fasedrej og impedansudsving. Det handler altså ikke kun om at højttalerne varierer, men også om at musikken varierer. Der er jo ikke noget der er mere uinteressant end hvor meget effekt du kan afsætte ved fuld udstyring over en fast modstand. Forstærkeren skal jo bruges til at spille musik, på en højttaler.
Back to Top
Otto J View Drop Down
Platin medlem
Platin medlem

Branchemedlem

Joined: 04-Marts-2007
Location: Denmark
Status: Offline
Points: 11218
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Otto J Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 20:40
Originally posted by Denraretiger Denraretiger wrote:

Til hver en tid må opgivelsen med to højttalere da være mere "korrekt" eller retvisende end en måling hvor der kun bruges en højttaler. Helt som JeTex skriver, eller tager vi fejl der.

Da ikke hvis tallet står alene, sådan som JeTex lægger op til. Hvis du ikke holder det op imod hvordan højttaleren belaster forstærkeren, og heller ikke holder det op imod hvor meget andre forstærkere leverer, så er det jo bare et intetsigende tal. Der iøvrigt som beskrevet ovenfor ligger meget langt fra dén effekt der reelt afsættes når du spiller musik.*

Hvis forstærker A leverer 145 watt i 1 kanal og 110 watt i to kanaler, og forstærker B leverer 72,5 watt i 1 kanal og 55 watt i to kanaler, kan vi så blive enige om at de to målinger er nøjagtigt lige gode til at fortælle at den ene er dobbelt så kraftig som den anden?

*En uddybning af dette: Hvis du f.eks. har en såkaldt crest factor - forskel på gennemsnitligt niveau og peak niveau - på 20 dB. Det er typisk for film, og for velindspillet musik. Klassisk musik kan nemt være 30 dB, men lad os tage 20 dB som et tal der er realistisk for både (god) musik og film. Hvis det er tilfældet, så skal forstærkeren levere 100 gange mere effekt i peaks, end den gør kontinuerligt. Hvorfor måler vi så egentlig hvor meget forstærkeren kan levere kontinuerligt? Det er jo en ret ligegyldig information om forstærkeren kan levere 100 watt kontinuerligt, hvis den i praksis kun i gennemsnit skal levere én. Så ville det i princippet være bedre med en forstærker der leverer 20 watt kontinuerligt og 200 watt i peak, end én der kan levere 100 watt kontinuerligt og 100 watt peak. Teoretisk, I know, men især når vi begynder at blande forskellige forstærker-typer, så ville vi nok se nogle ret væsentlige forskelle hvis vi målte mere end bare én ting.
Back to Top
dpny View Drop Down
Guld medlem
Guld medlem


Joined: 23-Juli-2013
Status: Offline
Points: 570
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dpny Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 22:32
Ja der er utallige måder at obfuskere tallene, men det bliver trods alt ikke bedre af at man bliver ved med at opfinde nye kreative metoder til af få mindre til at se ud af mere. Hvis man holder sig til de almindelige tal (20 - 20kHz ind i 8 og 4ohm, 0,1% THD, to kanaler) som der en gang var tradition for så har man en rimeligt klar fornemmelse af hvad en forstærker, som minimum, kan. At man så kan opfinde alle mulige andre scenarier hvor man kan hive nogle flere volt og dermed mere effekt ud af forstærkerne er ganske rigtigt, men det tjener kun til at forvirre en problemstilling, som i forvejen er vanskelig for de fleste endnu mere, og til at sløre at de fleste forstærkere har aldeles utilstrækkelige strømforsyninger til at levere de effekter der står i data bladene.
Back to Top
Otto J View Drop Down
Platin medlem
Platin medlem

Branchemedlem

Joined: 04-Marts-2007
Location: Denmark
Status: Offline
Points: 11218
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Otto J Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 23:02
Din "klare fornemmelse" er misvisende, så længe du baserer den på ét tal. Hvis du virkelig vil have en retvisende ide, så skal du have flere data. Ét tal vil være misvisende, uanset hvilket tal det er. Det ene er ikke bedre end det andet.
Back to Top
dpny View Drop Down
Guld medlem
Guld medlem


Joined: 23-Juli-2013
Status: Offline
Points: 570
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dpny Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 23:26
Det er altså ikke rigtigt. Jeg skriver udtrykkeligt at man ved* hvad man som -minimum- kan forvente. (under forudsætning af at der ikke er snydt). Ikke hvad man kan forvente af max-ydelse under specielle testbetingelser.
Een måling er åbenlyst ikke der fulde billede, men at erstatte standardiserede målinger med alt muligt mærkeligt som fabrikanterne selv finder på, for at puste tallene op, er fuld stændig håbløst og ubrugeligt.
 
I det perspektiv og i forhold til din egen argumentation er vil jeg påstår at de tal der er linket til tidligere hverken er mere eller mindre rigtige. De er -ubrugelige- da der ikke står noget som helst om hvordan de er tilvejebragt.
 
EDIT: * "ved" er for stærkt et ord. Jeg mente "har en god ide om" hvad man som minimum kan forvente, da alle andre måder at måle på, som jeg har set, giver bedre papir data.


Edited by dpny - 29-November-2013 at 01:14
Back to Top
JeTex View Drop Down
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Joined: 18-Februar-2011
Location: Nordsjælland
Status: Offline
Points: 3805
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote JeTex Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 23:39
Originally posted by Otto J Otto J wrote:


Originally posted by JeTex JeTex wrote:

Fasedrej er jo højttalerspecifik, hvorfor skal den drages ind i en forstærkers watt angivelse? 

Originally posted by OttoJ OttoJ wrote:

"Fordi forstærkeren skal trække en højttaler! Impedansen er jo også højttalerspecifik, og ligesom fasedrejet frekvensafhængigt. Så at opgive en effekt ved én fast impedans er også teoretisk."

Svar:
Forstærkerens effekt ved en given belastning, er jo ikke absolut, det er opgivet som en minimumseffekt. Men hvilken højttaler skal drives? Der findes vel næppe højttalere der belaster ens, og derfor må vi nøjes med fastlagte industrielle målenormer. Jeg kan ikke se, at et fast måleparameter er teoretisk. Det er vel en eksakt måling, der efterfølgende kan påvises. Målingen fortæller så ikke hvad der ydes med en højttaler efterspændt ( forudsat at den ikke har en ret impedanskurve som er 8 Ohm). Målingen skal bruges til, at finde en højttaler, der kan tåle den effekt.

"
Originally posted by JeTex JeTex wrote:

Spørgsmålet gik ikke på strømforsyning, og dermed evnen til at gengive frekvenser ubesværet.
Citat:OttoJ " Jeg taler heller ikke (direkte) om strømforsyning, vi taler begge om afsat effekt. Dvs. hvor højt kan du spille uden forvrængning.</span>
"

Svar:
Angivelsen af watt/afsat effekt, fortæller vel egentlig ikke hvor højt der kan spilles uden forvrængning, eller hvor højt der i det hele taget kan spilles. Det er vel højttaleren der afgør det, alt efter hvor hårdt den belaster forstærkeren.

Citat:JeTex "Og alt andet lige, er watt angivelsen mere reel (korrekt), hvis målingen er foretaget ved et mere realistisk scenarie. I min verden er det, to kanaler, 20Hz-20kHz, en given THD osv.  
"
Citat:OttoJ "Og hvad bygger du dét på? 20-20 er ikke anderledes end 1 kHz på det væsentlige område at det siger noget om en kontinuerlig belastning, men musik er nærmere en serie af peaks. Om noget, så er en peak-måling mindst lige så interessant som en kontinuerlig måling, alligevel bliver en peak-måling ikke betragtet som "seriøs". I virkeligheden skal du have begge dele, for at kunne sige noget om forstærkerens evner. Det er dét der er min pointe, dén måling der generelt opfattes som mest seriøs, "korrekt" om du vil, er når den står alene præcist lige så misvisende som mange af de målinger der betragtes som useriøse. Det rigtigt seriøse ville være at have begge dele. Du KAN ikke koge forstærkerens reelle effekt ned til ét tal." 


Svar:
Om ikke andet, så fordi forstærkeren her er fuldt belastet, ved de opgivne parametre.

[QUOTE=JeTex]Og så kommer vi til kvaliteten af opbygningen, der vil være udslagsgivende for hvilke højttalere der kan spændes efter. Og her er vi enige, det fortæller isoleret set, watt intet om.




)Citat:OttoJ "Hvis watt-opgivelsen ikke siger noget om hvordan forstærkeren opfører sig når man spænder en højttaler for i stedet for en fast modstand, så er det netop ikke en korrekt angivelse. Det er præcist dét jeg siger. Det der er kendetegnende for en forstærker der ikke kan håndtere en højttaler der har fasedrej og/eller impedans-udsving, ER jo at ydelsen - watt-tallet - falder. Så jo, watt siger rigtigt meget om hvordan forstærkeren håndterer en given højttaler. Men ÉN watt-opgivelse siger intet om det. Hvis du laver en power-cube måling, hvor du måler forskellige impedanser med forskellige fasedrej, så har du en væsentligt bedre idé om hvordan forstærkeren yder i praksis. Og det kan derfor siges at være meget mere korrekt. Men det er så typisk 20 målinger i stedet for én, og kræver dyrt udstyr, så det ser man sjældent."


Svar:
Så svarer du jo sådan set selv på, hvorfor 1kHz målingen ikke er lige så korrekt som 20 Hz - 20kHz. Her ser man allerede en lavere effekt, som uden at afspejle virkeligheden, dog viser et mere retvisende billede af effekten.

Citat:OttoJ "Grunden til at 20 Hz - 20 kHz i begge kanaler ikke nødvendigvis er retvisende, er som sagt at den måler fuld udstyring ved alle frekvenser samtidig. Men sådan opfører musik sig jo ikke. Du har aldrig i praksis brug for 100 watt kontinuerligt. Du har måske brug for én watt kontinuerligt, med peaks på 100 watt (tænkt eksempel). Hvis du så ved at forstærkeren kan levere 110 watt kontinuerligt, så ved du jo at du er "home safe", og kan levere de peaks. Men hvad nu hvis du skruer 3 dB op, så du har brug for 2 watt kontinuerligt og 200 watt peaks? Kan forstærkeren så levere de peaks? Det ved du intet om ud fra dén måling. Måske er forstærkerens peak-effekt de samme 110 watt? Eller de 145 watt der kan leveres i én kanal? Det ved vi ikke, men hvis den er, så klipper forstærkeren i peaks'ene. Hvis forstærkeren kan levere de samme 110 watt kontinuerligt, men 250 watt i korte peaks, så kan den spille lige så højt uden at forvrænge. To forstærkere der måler nøjagtigt ens med din "korrekte" måling, kan altså i praksis være meget forskellige når den bliver brugt til at spille musik - selv på en teoretisk perfekt lineær højttaler uden fasedrej og impedansudsving. Det handler altså ikke kun om at højttalerne varierer, men også om at musikken varierer. Der er jo ikke noget der er mere uinteressant end hvor meget effekt du kan afsætte ved fuld udstyring over en fast modstand. Forstærkeren skal jo bruges til at spille musik, på en højttaler."


Svar:
Fortolkning af data er godt, overfortolkning er ikke. Min påstand er stadigvæk, at den lavere effektopgivelse er tættere på virkeligheden end den høje.

Edited by JeTex - 29-November-2013 at 00:14
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650
Back to Top
dpny View Drop Down
Guld medlem
Guld medlem


Joined: 23-Juli-2013
Status: Offline
Points: 570
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dpny Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 23:51
Jetex
 
Du gør det altså ikke nemt at læse dine svar. Der er totalt kage i citaterne.
Back to Top
JeTex View Drop Down
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Joined: 18-Februar-2011
Location: Nordsjælland
Status: Offline
Points: 3805
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote JeTex Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28-November-2013 at 23:57
Explorer 11 må det være, har sgu da ikke rodet sådan før..
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650
Back to Top
JeTex View Drop Down
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Joined: 18-Februar-2011
Location: Nordsjælland
Status: Offline
Points: 3805
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote JeTex Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29-November-2013 at 00:16
Har rettet lidt til, hjælper da lidt på forståelsen.
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650
Back to Top
dpny View Drop Down
Guld medlem
Guld medlem


Joined: 23-Juli-2013
Status: Offline
Points: 570
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dpny Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29-November-2013 at 00:19
Originally posted by JeTex JeTex wrote:

Har rettet lidt til, hjælper da lidt på forståelsen.
 
Thumbs Up
Back to Top
jsh662 View Drop Down
Bruger
Bruger


Joined: 17-August-2013
Status: Offline
Points: 55
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jsh662 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29-November-2013 at 00:44
Fin debat. Også selvom jeg er hægtet af for lang tid siden. Har vist en del at lære kan jeg se :)
Back to Top
Otto J View Drop Down
Platin medlem
Platin medlem

Branchemedlem

Joined: 04-Marts-2007
Location: Denmark
Status: Offline
Points: 11218
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Otto J Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29-November-2013 at 08:05
Originally posted by dpny dpny wrote:

Det er altså ikke rigtigt. Jeg skriver udtrykkeligt at man ved* hvad man som -minimum- kan forvente. (under forudsætning af at der ikke er snydt). Ikke hvad man kan forvente af max-ydelse under specielle testbetingelser.
Een måling er åbenlyst ikke der fulde billede, men at erstatte standardiserede målinger med alt muligt mærkeligt som fabrikanterne selv finder på, for at puste tallene op, er fuld stændig håbløst og ubrugeligt.
 
I det perspektiv og i forhold til din egen argumentation er vil jeg påstår at de tal der er linket til tidligere hverken er mere eller mindre rigtige. De er -ubrugelige- da der ikke står noget som helst om hvordan de er tilvejebragt.
 
EDIT: * "ved" er for stærkt et ord. Jeg mente "har en god ide om" hvad man som minimum kan forvente, da alle andre måder at måle på, som jeg har set, giver bedre papir data.

Jeg forsøger jo også netop at argumentere for at tallene er ubrugelige, men ikke kun fordi oplysningerne om dem er mangelfulde. Intet enkeltstående tal er meningsfyldt. Ét tal giver dig netop IKKE en idé om hvad du som minimum kan forvente, for en forstærker der leverer 75 watt i 8 ohm, 20Hz-20kHz, 0,01% forvrængning, kan knække fuldstændigt sammen når du giver den en 4 ohms belastning og/eller fasedrej. Du kan IKKE automatisk forvente at en forstærker leverer flere watt i 4 ohm end i 8, for det kræver at strømforsyningen kan levere det. Derfor er 8 ohms tallet værdiløst hvis det står alene. Hvis du f.eks. har 4 ohms tallet også, begynder der at tegne sig et billede af hvad du kan forvente i praksis.

Og under alle omstændigheder, så må vi kunne blive enige om at uanset hvilket tal man vælger som "mest retvisende", så får det først en relevans når man sammenligner med noget. Det giver ikke mening at forholde sig til et watt-tal i sig selv, uden at holde det op imod hvad andre forstærkere leverer, og/eller hvad en given højttaler har brug for.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 5>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.